Over Abraham H. Maslow

 

Abraham Maslow

Behoefteniveaus

Maslow's waarnemingen

Topervaringen

Het evenwicht

Aanvullingen van mij

Waarneembaarheid behoeften

Transcendatie

Maslow en de wetenschap

De gezonde mens

Maslow nu

 

 

Het evenwicht

Er moet een bepaald evenwicht zijn tussen verstand en levenslustigheid om voorwaarts te kunnen gaan. Het louter verstandelijke leidt tot starheid en het binnen bepaalde grenzen denken. Dit kan ook niet leiden tot verlegging van grenzen. Het afwezig zijn van een speelsere manier, duidt op de aanwezigheid van twijfel binnen die persoon. Hij durft die grenzen niet over. Vaak durft hij er zelfs niet eens aan te denken.
Daarnaast moet er ook een balans zijn tussen het vrouwelijke en het manlijke in ieder van ons. Maar vaak is het zo dat de man bang is voor het vrouwelijke en de vrouw moeite heeft met het manlijke. Onder het vrouwelijke wordt verstaan het openlijke, het gevoelsmatige en het intuïtieve. Onder het manlijke het overtuigende, het zelfverzekerde. Vooral de man houdt afstand van het vrouwelijke, om zijn innerlijke drang voor het vrouwelijke te onderdrukken. Dit is niet alleen ten opzichte van andere mannen, maar ook ten opzichte van hemzelf. De gedachte "niet-manlijk" of homoseksueel te zijn beangstigd hem.
Maslow is van mening dat agressie en andere negatieve verschijnselen of neigingen daartoe, minder worden als de geestelijke situatie verbetert. Dan hoeft men ook niks meer te onderdrukken, want het de neigingen zijn er dan niet meer.
Door psychotherapie is deze situatie te verbeteren. Hij vermoedde ook dat het zich kunnen uiten door middel van woorden een middel is om agressieve neigingen te verminderen. Daardoor gaat men meer richting naar zelf-actualisatie.
Een andere constatering van Maslow is dat veel mensen over het algemeen weinig echte vrienden hebben waarbij men zichzelf kan zijn en men zich openlijk kan uiten. Het huwelijk valt hier ook onder.