Over Abraham H. Maslow

 

Abraham Maslow

Behoefteniveaus

Maslow's waarnemingen

Topervaringen

Het evenwicht

Aanvullingen van mij

Waarneembaarheid behoeften

Transcendatie

Maslow en de wetenschap

De gezonde mens

Maslow nu

 

 

Fysiologische behoeften

Oftewel eten en drinken. Dit zijn de sterkste behoeftes die we kennen. Bijna altijd moet alles hier voor wijken. Dit treft men ook bijvoorbeeld aan bij dieren. Een dier dat hongerig is, is zeer agressief en zal bijna alles doen om maar aan eten te komen. Daarnaast verdringt het alle andere hogere behoeften en is de aandacht bijna volledig op voedsel gericht. In zulke situaties eet een mens zelfs tulpenbollen. Er is op dat moment bijvoorbeeld totaal geen belangstelling voor mooie muziek. Eerst eten en dan pas het andere. Op zo'n moment ziet men als hoogste doel in het leven dan ook het bevredigen van deze taak. Men denkt dan dat als men onbeperkt te eten heeft, men de gelukkigste persoon ter wereld zal zijn. De rest lijkt voor hem op dat moment onbelangrijk.
Maar zodra de fysiologische tekortkomingen opgelost zijn, komen de volgende en hogere behoeftes naar voren. En zodra de volgende behoefte bevredigd is, komt de daarop volgende. Dit bedoelt Maslow met dat behoeftes hiërarchisch (opeenvolgend) gerangschikt zijn. Door een behoefte op een bepaald niveau te bevredigen, stijgt men in feite qua ontwikkeling. Er is dan wel weer een andere behoefte die opkomt, maar het gaat om een hogere, dus het is geen eindeloos proces op hetzelfde niveau, maar een opbouwend proces. Zodra een behoefte bevredigd is, verdwijnt deze behoefte. Simpel gezegd, als men voldoende gegeten heeft, heeft men geen behoefte aan eten meer.
Het systeem van de hiërarchische behoeftes is niet alleen een leuke theorie, maar dit is tevens de verklaring van meeste gedragingen van de mens. De meeste handelingen en gedachten van de mens worden gedragen door innerlijke behoeftes. Eten, vechten, werken en opmaken vallen hier onder andere onder.