Over Abraham H. Maslow

 

Abraham Maslow

Behoefteniveaus

Maslow's waarnemingen

Topervaringen

Het evenwicht

Aanvullingen van mij

Waarneembaarheid behoeften

Transcendatie

Maslow en de wetenschap

De gezonde mens

Maslow nu

 

 

Veiligheids behoeften

Zodra de fysiologische behoeften bevredigd zijn, komt de behoefte aan veiligheid naar voren. Hieronder vallen bijvoorbeeld bescherming, zekerheid en stabiliteit. Komt men in onbekende situaties of veranderen er bepaalde dingen, dan kan innerlijke onrust ontstaan. Doordat volwassenen geleerd hebben om het een en ander te verbergen, is deze behoefte duidelijker bij kinderen. Ze laten bijna direct merken dat ze zich niet veilig voelen. Dit kan zijn huilen, naar ma rennen of bijvoorbeeld angstig kijken. Kinderen kunnen over het algemeen vrij slecht tegen grote veranderingen. Dan kunnen ze onrustig of bang worden. Ruziënde ouders of een scheiding kan een traumatische uitwerking op een kind hebben. Een kind heeft behoefte aan vastigheid om zich heen. Ruimte binnen bepaalde grenzen zal geen problemen opleveren, maar grenzenloosheid zal een negatieve uitwerking op het kind hebben. Een mens streeft meestal naar stabiliteit en het vertrouwde. Doorbreking van dit kan onrust veroorzaken.

Dit treft men heel sterk aan bij iemand met een dwangneurose. Alles moet geordend en tot in de details geregeld zijn. Spullen moet precies op hun plaats liggen en er mag niks ontbreken Gaat hier iets fout, dan breekt er paniek uit. Naast het hongergevoel is dit iets wat door de meeste mensen niet begrepen wordt, want echte hoger en dit dwangneurotisch gedrag kent men niet.
Note van mij : Het zich niet veilig voelen is ook de oorzaak veel (oudere) mensen 's avonds niet meer over straat durven gaan en mensen gewapend over straat gaan (voor een deel is het ook stoerdoenerij). Het is pure angst. Dit treft men ook bij dieren aan. Een paard kan op hol slaan door onverwachte bewegingen en honden worden bang van vuurwerk. Hun intelligentie is te beperkt om in te zien dat er niks aan de hand is. Voor een deel is er wel aan te wennen.