Over Abraham H. Maslow

 

 

Waardering en respect behoeften

Bevrediging van deze behoeftes kan men krijgen door prestaties en een bepaalde levenshouding. Veel streefgedrag om te winnen is een streven naar de beste willen zijn om erkenning en aanbidding te verkrijgen. Applaus en adoratie ziet men vaak als een aanduiding van erkenning en bewondering. Status en prestige valt ook onder deze noemer. Al het show- en demonstratiegedrag is een teken van bewondering willen hebben. Dit kan variëren van opscheppen tot extravagante kleding en dure auto's. Het willen domineren is ook een teken dat men streeft naar erkenning.
Door op te scheppen en te domineren krijgt men een soort versterkt gevoel van eigenwaarde. Aangezien dit noodzakelijk blijkt te zijn voor die persoon, mankeert er iets aan het zelfrespect en dat probeert hij dus te herstellen door er wat aan te gaan doen. Dat het kunstmatig is en tijdelijk, moge duidelijk zijn. Daarnaast loopt men het risico dat de handelingen mislukken. Men kan er bijvoorbeeld niet van onder de indruk zijn, of men kan verliezen. Hierdoor zal het gevoel van eigenwaarde dus dalen. Het resultaat zal dan zijn dat men het accepteert, of de gedragingen worden sterker om de eigenwaarde toch weer op te krikken. Zwaar neurotisch gedrag bestaat tot de mogelijkheden bij dit verschijnsel. Een deel van de gevangenissen wordt gevuld door problemen met de eigenwaarde. Door dit vallen er bijvoorbeeld klappen, of nog erger, als een vrouw de dominante positie van haar man niet erkent. Hem verlaten kan soms vergaande uitwerkingen hebben. Als een behoefte niet bevredigd wordt, ontstaan er overeenkomstige reacties. Dit geldt overigens voor iedere behoefte.
Het vervelende van de situatie is, dat de betrokkene dit alles vaak niet in de gaten heeft. Men heeft vaak alleen de drang om zichzelf op te waarderen, maar men ziet maar zelden in dat men het doet om de eigenwaarde te verhogen. Naar buiten toe zal men dat helemaal nooit brengen.

Er moet wel een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen presteren voor de aandacht en presteren ter eigen voldoening. Het lijkt vaak hetzelfde, maar de achterliggende motivatie is toch geheel verschillend.

 

 

Abraham Maslow

Behoefteniveaus

Maslow's waarnemingen

Topervaringen

Het evenwicht

Aanvullingen van mij

Waarneembaarheid behoeften

Transcendatie

Maslow en de wetenschap

De gezonde mens

Maslow nu